••• Objednávky z e-shopu vybavujeme priebežne ••• V utorok 2.4.2024 budú obe predajne ZATVORENÉ •••

CD - Zasielateľstvo - Prípadové štúdie

Jozef Gnap, Jaroslava Kubáňová


 

Rok vydania:2015
Fakulta / útvar:FPEDaS
Typ publikácie:Skriptá

Materiálové číslo: 401373
ISBN: 978-80-554-1172-9
skladom20+

Cena: 3.40 EUR s 20% DPH

ks

     Tempo zmien, ktoré sa odohrávajú všade okolo nás, sa neustále zrýchľuje. Informačné technológie dnes hýbu svetom a umožňujú rýchlu komunikáciu medzi firmami a zákazníkmi. Dôsledkom je rozvoj hospodárstva a jeho celková globalizácia. Tento trend sa samozrejme odráža aj v meniacich sa požiadavkách medzinárodného obchodu  na zasielateľstvo a dopravu.
     Zasielateľstvo patrí do kategórie dopravných a logistických služieb. Neznamená to iba obstarávanie prepravy zásielok, ale zahŕňa celý rad činností súvisiacich s prepravou, ktoré zasielateľ vykonáva pod vlastným menom, na vlastnú zodpovednosť a na cudzí účet. Na základe zasielateľskej zmluvy môže tak výrobca alebo obchod, v procese zabezpečenia logistiky tovaru, outsoursovať tieto činnosti na zasielateľa.Čo sa týka prepravy, môže ísť o obstaranie prepravy cestnej, železničnej , leteckej, vodnej alebo multimodálnej.
     V poslednom období majú zasielatelia čoraz častejšie "postavenie dopravcu", najmä pri multimodálnej preprave. Často vystupujú ako skladovatelia, zúčastňujú sa na colnom konaní, na inkasných úkonoch, uzatvárajú zmluvy s dopravcami v mene príkazcov (ako ich zástupcovia), zabezpečujú poistenie tovaru proti rizikám počas prepravy, ako aj  kontrolné  úkony týkajúce sa stavu zásielky a *ďalšie služby s cieľom chrániť záujmy svojich príkazcov. A aby to všetko mohli plniť na potrebnej úrovni, zvyšujú sa  na nich požiadavky na znalosti odborné, ekonomické, či právne. Z hľadiska dopravnej sústavy možno považovať zasielateľstvo za integrujúci článok medzi  jednotlivými druhmi dopravy a dopravcami, ktorý svojou činnosťou, smerujúcou k optimálnej voľbe dopravnej cesty, pôsobí na rozvoj jednotlivých druhov dopravy a na dopravcov v medziach ich ekonomickej efektívnosti.
    
     Autori sa snažili zhrnúť do tejto publikácie najmä problematiku zo zasielateľskej praxe poukázanú na konkrétnych prípadových štúdiách.
     Autori ďakujú recenzentom a všetkým tým, ktorí radami a pripomienkami prispeli k zdokonaleniu týchto skrípt. Skriptá boli vypracované na základe dostupných informácií do termínu ich odovzdania.

Obsah publikácie

Upozornenie: Pre tento tovar nie je možné zvoliť spôsob dopravy Osobný odber EDIS - blok HB

košík
0.00 EUR