••• Objednávky z e-shopu vybavujeme priebežne ••• V utorok 2.4.2024 budú obe predajne ZATVORENÉ •••

Kalkulácia vlastných nákladov a tvorba ceny v cestnej doprave

Jozef Gnap, Miloš Poliak


 

Rok vydania:2017
Fakulta / útvar:FPEDaS
Typ publikácie:Vedecká monografia
Väzba:Pevná
Počet strán:263

Materiálové číslo: 401490
ISBN: 978-80-554-1346-4
skladom20+

Cena: 12.40 EUR s 10% DPH

ks

Vedecká monografia sa zaoberá problematikou kalkulácie vlastných nákladov a tvorbou ceny v cestnej nákladnej, autobusovej a mestskej hromadnej doprave. Obsahuje charakteristiku súčasnej situácie v oblasti tvorby  cien v cestnej  doprave v SR ale aj v zahraničí. Význam kalkulácie nákladov prechodom na trhové hospodárstvo vzrástol. Každé rozhodnutie podnikateľa musí vychádzať z dôkladnej anylýzy nákladov. Bez toho, aby si podnikateľ  nevykalkuloval, koľko ho určitý výkon stojí a aký je výsledný efekt pri znalostiach vplyvu prevádzkových  ukazovateľov na vlastné náklady  a konkurenčnú situáciu. Rovnako problematika kulkulácie  nákladov a problematika úpravy tarify v pravidelnej autobusovej vnútroštátnej doprave  je stále veľmi diskutovaná, vzhľadom na nedostatočnú výšku financií na krytie ekonomicky oprávnených nákladov v súvislosti s výkonmi  vo verejnom záujme  v autobusovej a mestskej hromadnej doprave  a aplikáciou  nových pravidiel pre ich objednávanie.

Predkladané štvrté vydanie vedeckej monografie je prepracované aj  vzhľadom na prechod slovenskej koruny na euro a aplikáciu výstupov  výskumných  projektov a projektov pre prax, na ktorých sa autori  od roku 2006 aktívne podieľali.  Do autorského  kolektívu bol prizvaný doc.  Ing. Miloš poliak, PhD., ktorý sa v ostatnom období venuje  ekonomicky opravneným nákladom v autobusovej  doprave,  ekonomickým vyhodnoteniam plánov dopravnej obslúžnosti, aplikácii nákladových modelov a tvorbe nákladových indexov.

Monografia obsahuje novú podkapitolu Riadenie nákladov  a zvyšovanie efektívnosti cestnej dopravy, v ktorej sú uvedené najnovšie poznatky z tejto tematiky. Ide najmä o problematiku riadenia  variabilných, ale aj fixných nákladov v absolútnom vyjadrení, ale aj jednotkových fixných nákladov oproti konkurencii.

Obsah publikácie

Upozornenie: Pre tento tovar nie je možné zvoliť spôsob dopravy Osobný odber EDIS - blok HB

košík
0.00 EUR