••• Objednávky z e-shopu vybavujeme priebežne ••• Obe predajne sú otvorené •••

Analýza elektrických strojov

Valéria Hrabovcová. Pavol Rafajdus, Pavol Makyš


 

Rok vydania:2017
Fakulta / útvar:FEIT
Typ publikácie:Vysokoškolská učebnica
Väzba:Pevná
Počet strán:225

Materiálové číslo: 401485
ISBN: 978-80-554-1323-5
skladom50+

Cena: 10.00 EUR s 10% DPH

ks

Táto vysokoškolská učebnica je určená študentom inžinierskeho štúdia silnoprúdovej elektrotechniky, doktorandom a post-doktorandom, vedeckým  a výskumným pracovníkom, ktorí sa zaoberajú návrhom elektrických strojov a optimalizáciou ich vlastností. Autori použili výsledky  a skúsenosti zo svojej pedagogickej a vedeckovýskumnej činnosti v tejto oblasti  dúfajú, že učebnica bude platnou pomôckou pre všetkých, ktorí majú záujem  získať hlbšie vedomosti a širší prehľad v oblasti analýzy vlastností elektrických strojov.

Jej účelom je prezentovať metódy, ktoré sa používajú na analýzu vlastností elektrických strojov v ustálených, ale aj prechodových stavoch, najmä pomocou simulácií v prosteredí Matlab - Simulink.

V troch hlavných kapitolách sa uvádzajú nasledovné metódy: Metóda výpočtu prvkov náhradnej schémy elektrických strojov (odporov a indukčností) na základe vzťahov známych z teórie a stavby elektrických strojov, ďalej metóda založená na všeobecnej teórii  elektrických strojov(The General Theory of Elektrical Machines), na základe ktorej sa skúmajú prechodové deje v elektrických  strojoch v dvoch na seba kolmých  osiach a nakoniec metóda konečných prvkov (Finite Element Method), ktorá skúma elektromagnetické pole v priečnom  reze stroja (2D metóda) a je výborným nástrojom na skúmanie mnohých parametrov a vlastností. Všetky tieto metódy sú vhodné pre predvýrobnú etapu, a tak umožňujú optimalizáciu geometrických rozmerov vzhľadom na požadované vlastnosti stroja. Keď je stroj zhotovený, je možné uskutočniť meranie jeho parametrov a charakteristík, a tak potvrdiť predpokladané vlastnosti.

Všetky tri metódy sú tu podrobne opísané, vysvetlené a aplikované na jednotlivé druhy strojov, s vhodnými príkladmi simulačných modelov v prostredí Matlab-Simulink, včítane základných priebehov. V prílohách sú uvedené simulačné blokové schémy, aby čitatelia, najmä začiatočníci, mohli vykonať prvé vlastné implementácie jednotlivých modelov.

Obsah publikácie

Upozornenie: Pre tento tovar nie je možné zvoliť spôsob dopravy Osobný odber EDIS - blok HB

košík
0.00 EUR