••• Objednávky z e-shopu vybavujeme priebežne ••• Z dôvodu spracovania záverečných prác sú predajne otvorené v obmedzenom režime •••

CD - Malé a stredné podnikanie

Josef Vodák, Jana Magdolenová


 

Rok vydania:2015
Fakulta / útvar:FRI
Typ publikácie:Skriptá

Materiálové číslo: 401317
ISBN: 978-80-554-1001-2
skladom50+

Cena: 3.60 EUR s 20% DPH

ks

Malé a stredné podnikanie

Poslanie

Hlavným poslaním tejto kapitoly je objasniť význam pojmov z oblasti podnikania, charakterizovať malé a stredné podniky  a ich význam v trhovo orientovanej ekonomike.

Ciele
Cieľom pre študentov je pochopiť definície jednotlivých pojmov, oboznámiť sa s typmi malých a stredných podnikov a porozumieť ich významu pre národné hospodárstvo a spoločnosť.

Podnikanie fyzických osôb

Poslanie
Poslaním tejto kapitoly je vysvetliť spôsoby a možnosti podnikania fyzických osôb, ktoré sú najpočetnejšou právnou formou podnikania na Slovensku, a akcentom na živnostníkov ako najvýznamnejšiu skupinu takýchto podnikateľov.

Ciele
Cieľom pre študentov je oboznámiť sa s právnymi východiskami  podnikania  fyzických osôb prostredníctvom príslušných ustanovení Živnostenského zákona.

Podnikanie právnických osôb

Poslanie
Poslaním tejto kapitoly je vysvetliť spôsoby a možnosti podnikania právnických osôb -predovšetkým obchodných spoločností podnikajúcich  podľa Obchodného zákonníka.

Ciele
Cieľom pre študentov je oboznámiť sa s právnymi východiskami podnikania právnických osôb (PO) prostredníctvom príslušných  ustanovení Obchodného zákonníka, s akcentom na spoločnosť s ručením obmedzeným ako najviac sa vyskytujúcu právnu formu v rámci PO.

Postup pri zriadení podnikateľského subjektu

Poslanie
Poslaním tejto kapitoly je znázorniť  ako treba postupovať pri zriadení podnikateľského subjektu - či už ide o fyzickú alebo právnickú osobu a k akým rozhodovacím procesom v rámci tohto postupu dochádza.

Ciele
Cieľom pre študentov je pochoiť na základe akých kritérií sa budúci podnikateľ rozhoduje o výbere právnej formy podnikania, predmete činnosti a iných podstatných skutočnostiach pred začatím podnikania  a oboznámiť sa  s jednotlivými krokmi, ktoré vedú k vzniku podnikateľského subjektu.

Financovanie malých a stredných podnikov

Poslanie
Poslaním tejto kapitoly je objasniť aké typy zdrojov financovania podnikov rozlišuje ekonomická  teória všeobecne a vysvetliť aké sú možnosti financovania malých a stredných podnikov.

Ciele
Cieľom pre študentov je naučiť sa rozlišovať medzi vlastnými a cudzími zdrojmi financovania podniku a poznať jednotlivé konkrétne  formy financovania podľa týchto typov.

Ekonomické aspekty malého a stredného podnikania

Poslanie
Poslaním  tejto kapitoly je vysvetliť základné pojmy vnútropodnikovej ekonomiky a podrobnejšie  charakterizovať ekonomické kategórie ako majetok podniku, zdroje krytia, náklady, výnosy a výsledok hospodárenia.

Ciele
Cieľom pre študentov je pochopiť štruktúru, skladbu a význam finančného výkazu súvaha a porozumieť výpočtu výsledku hospodárenia podniku za účtovné obdobie na základe  pochopenia štruktúry  nákladov  a výnosov.

Manažment v malom a strednom podnikaní

Poslanie

Poslaním tejto kapúitoly je vysvetliť úlohu manažmentu v malom a strednom podnikaní  pomocou piatich manažérskych funkciía inovatívnych prístupov k manažmentu.

Ciele
Cieľom pre študentov je obsiahnúť problematiku riadenia malých a stredných podnikov pochopením významu jednotlivých manažérskych funkcií, ktorými sú - plánovanie, organizovanie, výber a rozmiestňovanie pracovníkov, vedenie ľudí a kontrolovanie ako aj inovatívnych prístupov k manažmentu na základe modelu EFQM a BCS.

Plánovanie a stratégia

Poslanie

Poslaním tejto kapitoly je podrobnejšie charakterizovať  jednu z funkcií manažmentu - plánovanie, s akcentom na pláínovanie stretegické a vysvetliť význam stretégie ako plánovacieho dokumentu.

Ciele
Cieľom pre študentov je teoreticky obsiahnúť problematiku plánovania a stretégie vo všetkých fázach - od prípravnej až po implementačnú s tým, že tieto teoretické poznatky môžu  byť účelnou pomôckou pre študenta  pri vypracovaní podnikateľského plánu.

Marketing v malom a strednom podnikaní

Poslanie
Poslaním tejto kapitoly je vysvetliť čo je to marketing,  s akými marketingovými koncepciami sa možno stretnúť  v praxi a charakterizovať marketingový mix 4P, marketingové plánovanie a marketingový výskum.

Ciele
Cieľom pre študentov je pochopiť význam marketingu v MSP, vnímať rozdiely medzi jednotlivými marketingovými koncepciami, porozumieť každému z nástrojov marketingového mixu ako aj vzťahom medzi nimi a významu marketingového výskumu pre podnik.

Ľudské zdroje v malom a strednom podnikaní

Poslanie
Poslaním tejto kapitoly je vysvetliť  význam najcennejšieho kapitálu v podniku, ktorým je ľudský kapitál a zdôrazniť  úlohu manažérov v personálnom riadení.

Ciele
Cieľom pre študentov je pochopiť fungovanie jednotlivých procesov v rámci riadenia ľudských zdrojov v malých  a stredných  podnikoch a úlohu manažérov v týchto procesoch.


Obsah publikácie

Upozornenie: Pre tento tovar nie je možné zvoliť spôsob dopravy Osobný odber EDIS - blok HB

košík
0.00 EUR