••• Objednávky z e-shopu vybavujeme priebežne ••• Obe predajne sú otvorené •••

CD - Ekonomika dopravného podniku

Miloš Poliak, Vladimír Konečný


 

Rok vydania:2015
Fakulta / útvar:FPEDaS
Typ publikácie:Skriptá

Materiálové číslo: 401304
ISBN: 978-80-554-1027-2
skladom20+

Cena: 3.00 EUR s 20% DPH

ks

Významné postavenie z hľadiska optimálneho fungovania dopravy zastáva problematika tvorby ceny a  kalkulácie nákladov. Každé rozhodnutie podnikateľa musí vychádzať z dôkladnej nalýzy nákladov. Bez toho, aby si podnikateľ nespočítal, aké náklady  súvisia s určitým výkonom a aký bude výsledný efekt - teda  "nezmeral" cenu svojich výkonov, ktorú mu umožňuje trh so svojimi individuálnymi možnosťami  vyjadrenými v kalkulácii nákladov, nie je možné prijať adekvátne rozhodnutia okrem iného aj v rozhodovaní o výške ceny. Z toho dôvodu k vysokoškolskej učebnici  Ekonomika cestnej a mestskej dopravy 1 sú spracované skriptá Ekonomika dopravného podniku 1 - návody na cvičenia, ktoré uvedenú publikáciu dopĺňa o prípadové štúdie, ktorých cieľom je na praktických  príkladoch priblížiť vybranú problematiku ekonomiky dopravného podniku.
    
     Obsahom skrípt okrem kalkulácie vlastných nákladov je taktiež problematika časového a výkonového využívania dopravnej techniky. Úroveň využívania vozidla má výrazný vplyv na rozpočítavanie fixných nákladov na jednotku výkonu, pričom so zvyšovaním výkonového a časového  využívania vozidlového parku je možné dosiahnúť zníženie nákladov na jednotku výkonu.

     Dôležitou oblasťou umiestnenia sa dopravcu na trhu je sledovanie dopytu a ponuky poskytovaných služieb. Vždy existuje určitý vzťah  medzi trhovou cenou poskytovanej služby  a požadovaným objemom výkonov tejto služby.  Tento vzťah medzi cenou a obstarávaným  objemom výkonov sa vyjadruje funkciou  dopytu  alebo krivkou dopytu, ktorých uplatnenie v praxi je rozoberané v siedmej kapitole.

     Podnik je tvorený ľuďmi  s definovanými právomocami a zodpovednosťou za plnenie pracovných úloh a majetkom. V súvislosti s plnením pracovných úloh a dosahovaním podnikových cieľov je nevyhnutné v podniku presne vymedziť vzájomné vzťahy a väzby  medzi jednotlivými  útvarmi, resp. pracovníkmi. Pre tieto účely  sa používajú organizačné štruktúry, ktorých zostavovanie  na konkrétnych príkladoch je rozoberané v ôsmej kapitole skrípt. Ostatná časť je venovaná ekonomickej štatistike v cestnej doprave.

     Skriptá Ekonomika dopravného podniku 1 - návody na cvičenia sú v prvom rade určené pre študentov študijných odborov Dopravné služby  a Doprava pre študijný program Zasielateľstvo a logistika, študijný program Dopravné služby v osobnej doprave a študijný  program Cestná doprava, ale  dôležité  informácie v ňom nájdu aj študenti ostatných študijných programov.

Obsah publikácie

Upozornenie: Pre tento tovar nie je možné zvoliť spôsob dopravy Osobný odber EDIS - blok HB

košík
0.00 EUR