••• Objednávky z e-shopu vybavujeme priebežne ••• V utorok 2.4.2024 budú obe predajne ZATVORENÉ •••

CD - Hardvér personálnych počítačov

Peter Adamko, Marta Knutelská, Michal Pavličko


 

Rok vydania:2014
Fakulta / útvar:FPEDaS
Typ publikácie:Skriptá

Materiálové číslo: 401215
ISBN: 978-80-554-0890-3
skladom50+

Cena: 3.84 EUR s 20% DPH

ks

     Po preštudovaní tejto knihy by mal čitateľ získať vedomosti, ktoré mu umožnia orientovať sa v základných pojmoch a princípoch činnosti v oblasti PC. Po prečítaní ponúk v katalógoch jednotlivých predajcov PC a ich komponentov  by mal čitateľ pochopiť  uvádzané informácie a poznať význam používaných  označení /skratiek/ pri charakteristikách  PC a ich komponentov. Takisto by mal čitateľ získať aspoň základný prehľad o v súčasnosti používaných technológiach tak, aby dokázal pochopiť rozdielne prístupy výrobcov  PC  a po prípadnom ďalšom štúdiu aj princípy budúcich technológií,  ktoré sa budú v PC používať.

     Kniha je rozdelená na desať kapitol. Prvá kapitola stručne popisuje históriu vzniku počítačov, od počiatkov snáh o vytvorenie mechanických počítadiel až po nápad umožňujúci vznik moderného počítača. Opisuje prvé skutočné počítače  a podáva stručné charakteristiky generácií počítačov.

     Druhá kapitola  dostupnou formou vysvetľuje základné pojmy  a princípy práce počítača. Je tu podané vysvetlenie logických funkcií, reprezentácie informácií v počítači a princíp činnosti konečného automatu. Pre kontinuitu popisu základných princípov  činnosti počítača je v kapitole aj stručná zmienka o programovaní počítača a o spojení konečného automatu s programovacím jazykom. Pozornosť  je venovaná koncepcii Johna von Neumana a jej dopadu na architektúru PC. Záver kapitoly je  venovaný zhrnutiu popísanej problematiky.

     V tretej kapitole je popísaná základná doska.  Kapitola poskytuje pohľad na jednotlivé časti základnej dosky. Zaoberá sa činnosťou čipsetu, popisom a fungovaním jednotlivých zberníc a portov.

     Štvrtá kapitola je venovaná  "mozgu"  počítača, t.j. procesoru. popisuje jednotlivé logické časti, ich význam a principiálne popisuje  fungovanie jednotlivých častí, ako aj celku. Okrem toho poskytuje pohľad na výrobný proces a osvetľuje niektoré dôležité pojmy z tejto oblasti.

   V piatej kapitole je popísaná taxonómia pamätí. Kapitola je zameraná hlavne na operačnú pamäť. Kapitola sa venuje hlavne  moderným pamätiam typu DDR SDRAM.

     Kapitola šesť sa zaoberá externými /sekundárnymi/ pamäťami, hlavne magnetickými, optickými  a flash pamäťami.  je tu načrtnutý princíp ich fungovania. Pri jednotlivých druhoch pamätí sa uvádzajú aj parametre ovplyvňujúce ich výkon.

     Siedma kapitola je venovaná problematike grafických katiet. Po stručnom úvode do počítačovej grafiky sa kapitola venuje  popisu jednotlivých  komponentov grafických kariet a pozornosť je venovaná aj popisu zbernice AGP a PCI-Express z dôvodu ich použitia pre grafické karty. Je tu stručne  popísaná aj úloha ovládačov a grafického rozhrania.

     Zobrazovacími jednotkami sa zaoberá ôsma kapitola. Okrem popisu jednotlivých typov zobrazovacích jednotiek a ich princípov tvorby  obrazu sa v kapitole nachádza aj vysvetlenie a porovnanie niektorých   kvalitatívnych ukazovateľov.  Z hľadiska rozsahu sa kapitola venuje najviac v minulosti najpoužívanejšej technológii a to CRT, ako aj súčasnému kráľovi, t.j. LCD technológií. Ďalším technológiam  je venovaný menší, ale zato dostatočný rozsah.

    Tlačiarne sú popísané v desiatej kapitole. Sú tu vysvetlené princípy práce ihličkových, atramentových , laserových, termálnych a termosublimačných  tlačiarní a uvádzame  niektoré  technológie používané tlačiarňami.

     Posledná kapitola stručne popisuje ostatné zariadenia, ktoré nevyžadujú  samostatnú kapitolu. Patria sem : skrinka počítača, zdroj, klávesnica, myš, plošný ovládač /touchpad/, záložný zdroj, skener, zvuková karta, sieťová karta, modem, webová kamera a iné.
 

Obsah publikácie

Upozornenie: Pre tento tovar nie je možné zvoliť spôsob dopravy Osobný odber EDIS - blok HB

košík
0.00 EUR